V preteklem tednu smo v okviru projekta Erasmus+, “Better future with students” (Boljša prihodnost z učenci), na šoli gostili učence in učitelje iz Poljske, Francije in Turčije.

Projekt Erasmus+, se navezuje na povezanost med učenci iz različnih držav. Po šolah se učenci srečujejo z različnimi kulturami, sam projekt pa jim omogoča boljšo medsebojno povezanost z vrstniki, pridobivanje samozavesti, doživljanje drugačne kulture in sporazumevanje v angleškem jeziku.

Ob različnih dejavnostih, ki smo jih skupaj počeli na naši šoli od ponedeljka do petka, so se učenci med seboj povezali in izbrali prave komunikacijske tehnike.

In kako so potekale dejavnosti pri nas?

Ponedeljek je bil namenjen predstavitvi naše šole  in medsebojnem spoznavanju. Učenci OŠ Dutovlje so jim pripravili kratek kulturni program in popeljali so jih po učilnicah. Goste smo popeljali v Škocjanske jame in po kosilu še v Botanični park v Sežani.

Torek je bil namenjen gledališču. Predstavili smo jim kamišibaj gledališče, ki nudi obilo ustvarjalnosti tako na likovnem kot na govornem in glasbenem področju. Učenci so bili razdeljeni v različne skupine in napisali so najprej zgodbo, ki se je navezovala za Prijateljstvo, nakar so začeli ilustrirati slike. Med delom seveda ni manjkalo možnosti za klepet in navezovanje stikov. Popoldan smo jih popeljali v Lipico, kjer so bili navdušeni nad našimi belimi Lipicanci.

Sredo smo izkoristili za naše tradicionalne stare igre. Učiteljica športa jim jih je najprej predstavila, kasneje pa so odšli v naravo, kjer so tekmovali v različnih skupinah: prva skupina je metala škrove, druga se je igrala zemljo krast, tretja pa s kamenčki. Seveda so bili ob koncu vsi zmagovalci in popeljali smo jih še malo po naši čudoviti okolici, kjer so uživali v naravi. Popoldan smo odšli v Štanjel, kjer so si v gradu ogledali razstavo Narava in človek ter Ferarijev vrt.

V četrtek so zaključili z ustvarjanjem kamišibaj gledališ, sledila je predstavitev po skupinah. Vsi so odlično predstavili svoja dela, ki so bila zelo različna, a vendar ustvarjalna. Popoldan so  naše goste na Občini Sežana sprejeli tudi podžupanija Vanja Jelen in Mateja Grzetič Žerjal. Predstavili sta jim Občino Sežana in jim poklonili tudi nekaj reklamnega materiala, da se bodo lahko zopet vrnili. Sledil je še skupni obisk Ljudske univerze, kjer smo obiskali sobo Srečka Kosovela. Mateja Kralj jim je izvrstno predstavila našega Srečka, nakar smo njegovo poezijo brali v različnih jezikih (slovensko, francosko, turško, poljsko in angleško). Srečko je navdušil tudi njih.

V petek smo naredili skupno evalvacijo in zadovoljni smo bili, da smo gostom izpolnili njihova pričakovanja. Učenci so se počutili na naši šoli zelo dobro, bili so lepo sprejeti in upajmo, da bodo ohranili stike še naprej.

Dostopnost