Da bi v knjižnici bralce še bolj spodbujali h kakovostnemu branju, smo se priključili k raznim bralnim projektom:

V projekt Bralna značka je naša šola vključena že od samega začetka (preko 50 let). Učence poskušamo spodbuditi k branju z naborom knjig, primernih za njihovo starost. Priporočilne sezname za OŠ Dutovlje lahko dobite TUKAJ. Seznami za PŠ Tomaj so TUKAJ. Vse prebrane knjige učenci predstavijo bodisi svojim razrednikom (1.-5.r) ali knjižničarki (6.-9.r).

Bralna značka se vsako leto začne 17. septembra in zaključi 2. aprila v istem šolskem letu. Najbolj pridni bralci dosežejo priznanja in počastimo jih z dogodkom (obisk avtorja, ilustratorja,…) ali z nagradnim izletom.

 

Na naši šoli je ta projekt še kar svež – vanj smo vključeni 2. leto. Tema šolskega leta 2018/19 je Poezija. Projekt se zaključi v februarju mesecu s podelitvijo nagrad in priznanj.

 

 

V najnovejši šolski bralni projekt “Rovka Črkolovka” so letos vključeni učenci šestih razredov OŠ Dutovlje. V knjižnici imajo postavljen pult z naborom knjig, ki jih lahko prebirajo med oktobrom in februarjem in kot razred sodelujejo tudi v posebnem tekmovanju za izlet. Projekt organizira Koprska splošna knjižnica v sodelovanju s Kosovelovo knjižnico v Sežani.

 

    Rastem s knjigo – Javna agencija za knjigo (JAK) že vrsto let spodbuja branje med mladimi tako, da vsako šolsko leto učencem sedmih razredov podari knjigo. Učenci jo prevzamejo v splošni knjižnici – dogodek organiziramo v okviru ur knjižnično informacijskih znanj.

Projektu Naša mala knjižnica se s šolskim letom 2022/23 pridružujemo že četrtič. Izvajali ga bomo s tretješolci. Poleg branja knjig nam bodo v pomoč in razvedrilo tudi ustvarjalniki.