V četrtek, 10. februarja 2022, so člani Rotary kluba iz Ajdovščine, župan David Škabar in kamnosek Matej Štolfa podarili Osnovni šoli Dutovlje ček v vrednosti 3.700,00 € za potrebe pitnika.

Naraščajoče onesnaževanje s plastiko ima lahko številne negativne vplive na zdravje ljudi, zato za družbo postaja vse bolj pomembno, da zmanjša odvisnost od plastike za enkratno uporabo in poišče alternativne materiale.

Spremeniti je potrebno naše vsakdanje navade tako, da uporabljamo čim manj plastike. Plastenke lahko zamenjamo z okolju bolj prijaznimi alternativami, ki jih je mogoče ponovno uporabiti.

Velik pomen pri spreminjanju naših navad v bolj trajnostne in okolju prijazne ima tudi izobraževanje, katerega cilj je varovanje našega skupnega okolja.

Namen projekta je postavitev pitnika za pitje čiste sveže vode iz vodovodnega omrežja in ozaveščanje osnovnošolcev o zaščiti okolja, škodljivosti zavržene plastike, pitju vode iz pipe in s tem povezanega zdravega načina življenja (zmanjševanje porabe plastike in zaščita čiste pitne vode).

Voda iz pipe je bolj sveža, bogata s kisikom in je bolj zdrava za uživanje ter okolju prijaznejša saj ne kupujemo vode v plastenki, zato spodbujamo »pitje vode iz pipe ali steklenice«, katere cilj je, da bi pitje vode iz pipe postalo vsakodnevna praksa. Vodo iz pipe si lahko natočimo tudi v steklenico in jo odnesemo s seboj, saj je za njeno pripravo potrebnih manj postopkov, ima pa tudi manjši okoljski odtis. Plastenke so za enkratno uporabo in le manjši del se jih reciklira. Večina jih pristane na odlagališčih, kjer razpadejo in slej ko prej končajo kot mikroplastika v naši prehranski verigi. Pred tem pa zastrupijo morja, živalstvo in rastlinstvo.

Na osnovni šoli Dutovlje bomo uredili pitnik tekom pomladi, tako da se lahko učenci odžejali s tekočo vodo iz pitnika še pred prihodom poletja.

Dostopnost