OTROŠKI PARLAMENT

   

Tema 2022/23: DUŠEVNO ZDRAVJE MLADIH

 

Letošnja tema otroškega parlamenta je Duševno zdravje otrok in mladih. Na to temo že vse šolsko leto poteka na šoli šolski parlament, kjer so učenci dobili veliko informacij in se tudi o tem veliko pogovarjali.

     

12 učencev od 4. do 9. razreda se je 22. marca 2023 udeležilo medobčinskega otroškega parlamenta, ki je letos potekal v Krajevni dvorani v Štanjelu. Na medobčinskem parlamentu je učence spremljala psihologinja Andreja Močnik. Učence sta najprej pozdravila župan in ravnateljica OŠ Komen, sledil je nastop učencev OŠ Komen ter predstavitve posameznih šol. Naši učenci so šolo predstavili na izviren in duhovit način.

 

Po malici so se učenci razdelili v skupine za izvedbo delavnic na izbrano temo. V skupinah so se pogovarjali o različnih temah (skrbi za duševno zdravje, o stiskah, s katerimi se mladi srečujejo, o različnih oblikah pomoči…) Skupine so izdelale plakate na izbrano temo ter predstavile svoje ugotovitve. Nazadnje je sledilo še druženje in odhod domov z lepimi izkušnjami preživetega dne.

 

 

Tema 2021/22: MOJA POKLICNA PRIHODNOST

11. aprila 2022 sta se dva učenca OŠ Dutovlje udeležila 32. nacionalnega otroškega parlamenta v Državnem zboru Republike Slovenije v Ljubljani kot predstavnika regije Kras-Brkini. V vlogi delegata se je preizkusila Emanuela Luin, v vlogi novinarja pa Matija Tavčar. Parlamentarci iz vse Slovenije so v poslanskih klopeh debatirali o naslednjih podtemah: Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; Poti do mojega poklica; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo; Vpliv covid-19 na izbiro poklica. Mladim parlamentarcem so prisluhnili tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič ter predsednica ZPM Ljubljana Darja Groznik ter jim namenili nekaj spodbudnih besed.

 

Otroci so na koncu izglasovali temo otroškega parlamenta za naslednje leto, in sicer Duševno zdravje otrok in mladih.

Dostopnost