V nedeljo, 20. marca 2022, je Planinsko društvo Sežana organiziralo pohod po Kosovelovi poti. Soorganizatorji pohoda so bili Kulturno društvo Srečko Kosovel Tomaj in Osnovna šola Dutovlje, podružnična šola Tomaj.

Pred Ljudsko univerzo v Sežani so se zbrali pohodniki v počastitev rojstva Srečka Kosovela, kjer se je 18. marca 1904 rodil pesnik Krasa. Pot jih je vodila mimo knjižnice poimenovane po pesniku, mimo gostilne Šmuc, kjer je Srečko večkrat prenočeval, ko se je vračal iz Ljubljane. Po prečkanju glavne sežanske ulice, so nadaljevali pot ob vznožju Tabora in dalje med vinogradi v Šmarje. Od tu dalje pa je pohodnike v svoj objem sprejela prava kraška pokrajina –  suhi zidovi, kamenje, kraška gmajna, bori – skratka Kras, kakršnega je imel Kosovel najraje in ga je opeval v svoji poeziji. Pred Tomajem pa jih je pot zopet vodila med vinogradi.

Po prihodu v Tomaj so si pohodniki lahko ogledali Kosovelovo domačijo, gostoljubni in prisrčni Tomajci so pohodnikom ponudili čaj, svoje pridelke in se predstavili s svojimi dejavnostmi.

Učenci iz podružnične šole Tomaj, so pod mentorstvom njihovih učiteljic popestrili prireditev s prisrčnim programom. Po dolgem času so lahko zopet zapeli, deklamirali in zaigrali na prave instrumente za »pravo množico ljudi«. Sledil je voden ogled Tomaja s slikovitim pripovedovanjem gospe Doris Orel in gospoda Draga Černeta. Na koncu so pohodniki obiskali Kosovelov grob in se poklonili pesniku.

Pohodniki so bili navdušeni nad organizacijo in izvedbo dejavnosti, kar je bilo razbrati iz pohval, ki jih je bilo slišati med ljudmi. Povedali so, da so v času epidemije pogrešali pristen stik z ljudmi in tovrstne prireditve.

Dostopnost