V torek, 4. aprila 2023, ob 9.50 uri, lepo povabljeni v Osnovno šolo Dutovlje na predstavitev knjige o avanturističnem popotovanju Lovra Žvaba iz Dutovelj. Pristno predstavitev kulturno-zgodovinske osebe Lovra Žvaba, bo v romanizirani biografiji izvedel avtor knjige Drezanje v osje gnezdo, Ivan Vogrič.

Danes živimo v lastni državi in je nepredstavljivo, kako so se sredi 19. stoletja posamezniki (Fran Levstik, Simon Gregorčič, Ivan Tavčar, Josip Jurčič, Valentin Zarnik …) in med njimi tudi Lovro Žvab, z vso življenjsko energijo borili za slovenski jezik. Način, kako bi prišli do Zedinjene Slovenije – lastne države je bil tudi z združevanjem s slovanskimi narodi. Lovro Žvab je bil zagovornik panslovanske ideje in pisane slovenske knjižne besede.

Bil je urednik časnika Edinost in prvi zapisovalec ljudskega izročila na Krasu – predhodnik Karla Štreklja. O Lovru Žvabu je zapisana tudi poglobljena biografija: https://dutovlje.si/narodnjak-po-srcu-in-dusi/

Predstavitev knjige bo spremljal kulturni program učencev Osnovne šole Dutovlje, kulturnega društva Kraški šopek in Kulturno-razvojnega društva Venček. Dogodek je odprt za javnost.

Vabljeni k udeležbi.

Dostopnost