Osrednja tema letošnjega tedna otroka je bila Skupaj se imamo dobro in v Tomaju smo se res imeli dobro.

Vsak dan smo popestrili z drugo dejavnostjo, povabili posebne goste in se podali na sprehode in pohode.

Ponedeljek smo začeli s podrobnejšim spoznavanjem nujnih služb v Dutovljah. Delavnic Bodi previden so se udeležili učenci 4. in 5. razreda. Čisto od blizu so si ogledali najhitrejši policijski avtomobil, ki zasleduje in beleži prehitre voznike na avtocestah. Policisti so učencem nadeli težak zaščitni jopič in čelado in se z njimi pogovorili o upoštevanju pravil in predpisov, ki jih moramo vsi upoštevati.

Gasilci so jim razkazali opremo, ki jo potrebujejo pri gašenju požarov. Učencem so nekaj povedali tudi o velikem požaru, ki je poleti besnel po Krasu.

Postaja s policijskimi službenimi psmi je bila za ljubitelje živali najzanimivejša. Izvedeli so, kako pse izšolajo za iskanje določenih reči, na koncu pa so z njimi tudi izvedli praktični prikaz iskanja prepovedane droge.

Reševalka jih je poučila o ukrepanju ob nesrečah, jim razkazala reševalni kombi in predstavila nudenje prve pomoči.

Učenci 1. in 2. razreda so se ta dan poigrali z otroki iz vrtca. Preizkusili so igre in igrače, ki so jih spremljale pred vstopom v 1. razred.

Torek je prinesel zavedanje o sebi in ljudeh okoli nas. Marija Godnič je pripeljala Meda Srečka in otrokom 1. in 2. razreda predstavila delovanje Rdečega križa in pripovedovala zgodbo o deklici Lejli. V 3. razredu so se na delavnicah Safe.si poučili o spletnih nevarnostih, s katerimi se srečujemo ob uporabi računalnika in svetovnega spleta. Učenci 4. in 5. razreda pa so se udeležili delavnic Tom potuje, otroke obiskuje in spoznali različne komunikacijske kanale in načine, na koga se v stiski lahko obrnejo.

V sredo nas je obiskala zobna asistentka, nam pregledala zobe, svetovala, kako naj jih negujemo, najmlajše pa je učila tudi veščine pravilnega ščetkanja zob.

Četrtek je bil v znamenju gibanja. Učenci 1. in 2. razreda so se odpravili na potep po kraških gmajnah in uživali v pouku na prostem, učenci od 3. do 5. razreda pa so se podali na vrh Trstelja.

Petek smo zaključili v glasbenem duhu. Obiskal nas je glasbenik Boštjan Pertinač in nam v kraškem narečju zapel nekaj avtorskih uspešnic. Z veseljem smo zapeli z njim in potrdili moto tedna otroka, da se skupaj res imamo dobro.

 

 

 

Dostopnost