Dan šole

Največjo kulturno prireditev naše šole smo letos posvetili zdravju. Dan šole z naslovom Zdravje - naše največje bogastvo smo praznovali v petek, 3. aprila 2009.Uvod v kulturno prireditev je bil nastop vseh treh pevskih zborov in Orffove skupine. Nato je prisotne pozdravila ravnateljica Doris Orel. V svojem  nagovoru je poudarila, da vsakdo lahko veliko naredi za svoje telesno in duševno zdravje, opozorila pa je tudi na nevarnosti, ki jih ponuja sodobni način življenja - večurno posedanje pred računalnikom, sevanje mobilnih telefonov, gledanje televizije ... Zaključila je z mislijo: Združimo moči, da bomo tudi z lastnim zgledom naučili naše otroke živeti zdravo.

V dramskih prizorih so učenci na hudomušen način vsem prisotnim sporočili, kaj lahko sami naredimo za svoje zdravje. Z igrico, ki so jo pripravili na tomajski podružnični šoli, so želeli opozoriti na prevare in obljube, ki nam jih ponujajo proizvajalci najrazličnejših pripomočkov za hujšanje. Veliko so se pogovarjali o »čudežnih« proizvodih. Strinjali so se, da je edina rešitev za zdravo življenje raznovrstna prehrana, veliko gibanja in da se imamo radi.

Ali znamo poslušati drug drugega? Velikokrat ne. Prav to je bil vzrok za zmedo, ki je nastala med živalmi v gozdu. Učenci od 3. do 5. razreda iz Dutovelj so v igrici Zmeda zaradi malega medveda sporočili, da se z dobro voljo in pozitivnim mišljenjem pozdravi marsikatero bolezen.

Pevci in plesalci 1. in 2. razreda matične šole so ob spremljavi harmonike skozi igro, petje in ples predstavili življenje naših non in nonotov. Povedali so, da so včasih manj jedli, da otroci niso imeli sladkarij, pocrkljali so jih le s suhim sadjem. Vseeno so se imeli radi.

Prvič so se na odru predstavile tri najmlajše baletke, zaplesala so dekleta in skupina izraznega plesa.

Prireditev je zaključila dramska skupina višjih razredov. V izvirni igrici Za zdravje treba je malo poskrbet ... so želeli sporočiti, da so ljubezen, prijateljstvo, strpnost, zdrava prehrana in gibanje v naravi najboljša zdravila za vse sodobne bolezni, ki mnoge izvirajo tudi iz različnih oblik razvajenosti.Šestim najuspešnejšim devetošolcem: Maji Tavčar, Janu Guliču, Domnu Guliču, Kristjanu Mesarju, Juliji Daolio in Domnu Mahnetu je predsednica sveta šole Petra Malalan podelila priznanja sveta šole. Svet šole podeljuje priznanja na predlog članov učiteljskega zbora.

Na ta dan je izšlo šolsko glasilo Kraški bori, bogato s članki o zdravju, zdravi prehrani, zdravilih, muzikoterapiji, pomembnih zgodovinskih dogodkih na področju zdravstva, o športnih aktivnostih, ki so še kako pomembne za zdravo življenje ...

Kulturni dogodek je obogatila razstava, na kateri so učenci na različne načine pokazali, kaj vse so naredili, spoznali in o čem so razmišljali v okviru celoletnega projekta o zdravju. Na razstavi smo si med drugim lahko ogledali kozmetiko za nego telesa, ki so jo učenci naredili brez konzervansov, postopek pridobivanja eteričnih olj in naravnega mila. Prikazali so tudi druge projekte, ki potekajo na šoli.

Po kulturnem programu so učenci pripravili pogostitev. Kot se za eko šolo spodobi, so vsem zbranim postregli z zdravo hrano. Pripravili so skutni namaz z drobnjakom, jabolčni zavitek brez sladkorja, kruh iz treh vrst moke: polnozrnate, koruzne in ajdove, sadje ... Za napitek so ponudili vodo, sokove in zeliščni čaj.
    
Prireditev, na kateri je bilo ponovno zelo veliko ljudi, sta letos s svojim obiskom počastila župan Davorin Terčon in poslanec v državnem zboru Srečko Prijatelj.